Ordinaire namaak of dankbare inspiratiebron? (2)

Ordinaire namaak of dankbare inspiratiebron? (2)

Laatst schreef ik al een blog: ‘Ordinaire namaak of dankbare inspiratiebron?’, toen had ik het over energydrinks, Louboutins en WK-jurkjes. Nu weer een nieuwe blog ‘Ordinaire namaak of dankbare inspiratiebron?’, maar dit keer over muziek! Ook bij muzikanten en componisten is het nog wel eens de vraag of iets een eigen idee was of toch gejat.

1. Het Koningslied (John Ewbank) vs. 10.000 Reasons (Matt Redman)

Misschien weet je het nog wel: John Ewbank liep trots de studio van ‘De Wereld Draait Door’ binnen om de melodie van het Koningslied voor het eerst aan Nederland te laten horen. Dit lied werd gemaakt ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Meteen na de uitzending ging Twitter he-le-maal los… Veel mensen hadden het idee dat ze de melodie ergens van kenden. Het is uiteindelijk niet tot een rechtszaak gekomen, John Ewbank gaf zelf aan dat hij de melodie al járen op zijn computer had staan.

Mocht je zelf nog willen oordelen over de gelijkenis, beluister dan de eerste 30 seconden van dit lied en beluister dit lied vanaf 1.25 min.

2. LIT (Famke Louise) vs. SIP (Tory Lanez)

Famke Louise, of je nou wil of niet, je kent haar waarschijnlijk wel. Ze heeft inmiddels al een aantal nummers uitgebracht, die met zeer uiteenlopende reacties worden ontvangen. Haar nummer LIT zorgde wel heel snel voor beschuldigingen via social media. Mensen denken dat ze plagiaat heeft gepleegd, omdat het wel erg lijkt op het nummer SIP van Tory Lanez. Famke heeft op alle beschuldigingen gereageerd en zegt dat ze er wel door geïnspireerd is maar dat dit nog geen plagiaat is.

Tory Lanez zou er een rechtszaak van kunnen maken, hij heeft namelijk auteursrecht (zelfs tot 70 jaar na zijn dood) omdat hij het nummer heeft gemaakt. Als je auteursrecht hebt mag niemand je muziek gebruiken of namaken zonder dat ze hiervoor toestemming hebben gekregen. Voor een schadevergoeding zou Tory Lanez dus naar de rechter kunnen stappen, daar wordt dan beoordeeld of zijn auteursrecht inderdaad geschonden is en hoe hoog de schadevergoeding moet zijn die hij daarvoor kan krijgen.

Oordeel hier vooral zelf!

4. Blurred Lines (Robin Thicke & Pharell Williams) vs. Got To Give It Up (Marvin Gaye)

Blurred Lines was misschien wel het meest gehate en tegelijkertijd ook het meest gedraaide nummer van 2013. De nabestaanden van Marvin Gaye hoorden het nummer ook en hoorden gelijkenis met het nummer Got To Give It Up, daarom stapten ze naar de rechter.

In de rechtszaal in Amerika werd er een musicoloog bij gehaald die precies kon uitleggen wat de overeenkomsten waren. Robin Thicke speelde in de rechtszaal ook nog verschillende nummers (van Bob Marley, The Beatles en Michael Jackson), om te kunnen laten horen dat er bij heel veel artiesten elementen overeenkomen. Ook zei hij dat hij pas door had dat de nummers iets van elkaar weg hadden toen hij het al uitgebracht had. Het was wel een beetje jammer dat Pharell Williams in een interview al had verklaard dat ze hadden geprobeerd om met Blurred Lines hetzelfde gevoel te benaderen als Got To Give It Up.

De rechter oordeelde uiteindelijk dat de nummers inderdaad te veel op elkaar leken, Robin Thicke en Pharell Williams moesten een schadevergoeding van 7,4 miljoen dollar (!) betalen.

Hier kun je de overeenkomsten nog eens zelf beluisteren.

5. Brave (Sara Bareilles) vs. Roar (Katy Perry) 

Toen Katy Perry haar nummer Roar naar buiten bracht, werd er door veel mensen vrijwel meteen aan het nummer Brave van Sara Bareilles gedacht. Dit was zeker niet de enige keer dat Katy Perry het idee heeft gegeven dat ze plagieert. Een groep rappers ‘Flame’ daagde haar al eens voor de rechter omdat ze vonden dat de beat uit Dark Horse gejat was van hun nummer Joyful Noise.

Tussen Sara en Katy kwam het niet tot een rechtszaak, de twee stuurden alleen maar lieve tweets over elkaar en de nummers. Als nummers heel erg op elkaar lijken, hoef je als artiest dus niet per se naar de rechter te stappen als je dat niet nodig vindt.

Schermafbeelding 2018-03-05 om 12.54.15.png
De tweet van Katy

 

Schermafbeelding 2018-03-05 om 12.53.38.png
De tweet van Sara

Hier kun je Roar en Brave in een medley beluisteren, wie weet kunnen de vriendinnen samen nog eens een liedje maken als ze elkaar zo inspireren!😉

 

Ook muzikanten weten hun weg naar de rechter dus blijkbaar te vinden, rechters krijgen regelmatig een zaak over het auteursrecht op muziek voor zich. Oordelen kan dan nog wel eens moeilijk zijn, gelukkig kan de rechter zich bijvoorbeeld door musicologen en andere specialisten laten informeren.

Je laten inspireren mag, maar jatten betekent meestal dokken…

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Ordinaire namaak of dankbare inspiratiebron? (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s