In de zaal: Hangry opa

In de zaal: Hangry opa

De politierechter in Den Haag buigt zich vandaag weer over een aantal nieuwe zaken, ook deze waar ik bij ben. De advocaat komt binnen en knikt vriendelijk naar het publiek, waarna hij vooraan in de zaal plaatsneemt. De verdachte is niet meegekomen, dat verbaast de rechter niet: de verdachte is namelijk al 82 jaar oud.Β 

269148.png

Ik begin me toch een beetje af te vragen waarom een 82-jarige voor de rechter moet verschijnen, dat begint de Officier van Justitie te vertellen. De oude man heeft twee verpleegkundigen mishandeld. Eerder heeft de oude man aan de politie verteld hoe het precies is gegaan en dat hij wel spijt heeft nu. De oude man moest namelijk zo lang wachten op zijn brood, dat hij boos werd. Toen pakte hij de stofzuigerslang en sloeg naar een van de verpleegkundigen.

De oude man is wel eens vaker boos, hij heeft nog drie andere mishandelingen op zijn strafblad staan, bijvoorbeeld toen hij met servies gooide. Het verzorgingstehuis waar hij zat was hier natuurlijk niet blij mee, dus moest hij weg. Daarna is hij terechtgekomen bij het Leger des Heils en andere verzorgingstehuizen.

Daarna begint de advocaat te vertellen, hij heeft het idee dat de oude man niet alles begrijpt en hij praat ook niet zo veel.

sandiwhc.gifDe Officier van Justitie begint te vertellen hoeΒ de tweede mishandeling ging, dit was heel snel nadat de oude man met de stofzuigerslang had geslagen. De politie kwam namelijk gauw naar het verzorgingstehuis en omdat de oude man kwaad bleef hielden ze hem vast. De oude man dacht dat hij toen iemand hoorde lachen, daarom schopte hij. Volgens de politie was heeft er helemaal niemand gelachen.

Inmiddels zit de oude man in een psychiatrisch ziekenhuis, maar de Officier van Justitie vraagt zich af: wat is nou een goede straf voor zo’n oude man? Hij denkt dat de situatie van de oude man nu stabiel is en dat het goed is als dat ook zo blijft.

Dat is de advocaat helemaal met de Officier van Justitie eens, de man heeft een dag in de gevangenis gezeten, wat vooral heel beangstigend voor hem was. De hulpverlening die hij nu krijgt is heel goed voor hem, dus het zou goed zijn als het zo kon blijven. De man is slecht ter been, dus voor vluchtrisico hoeven we niet bang te zijn. Daarnaast is de man zelf ook tevreden waar hij nu zit, hopelijk krijgt hij hier wel zijn brood snel genoeg.

De Officier van Justitie en advocaat willen dus dat de oude man geen straf krijgt, terwijl hij wel schuldig is. Dit noemen ze artikel 9a, dit ken je misschien wel door de zaak tegen Geert Wilders.

De rechter doet uiteindelijk uitspraak: ze gaat mee met de Officier van Justitie en advocaat. De oude man is wel schuldig, maar mag lekker blijven waar hij zit.

Advertenties

6 gedachtes over “In de zaal: Hangry opa

  1. Interessant en leuk verwoord. Maar best triest eigenlijk dat het zover moet komen. Lijkt mij dat er eerder door deskundige verzorging gezien had moeten worden dat deze hoogbejaarde man andere begeleiding nodig had. Kan deze 82 jarige zich niet beroepen op nalatigheid in deze en een schadevergoeding eisen voor geleden pijn, zowel fysiek (honger) als psychisch!? Aansprekende filmpjes erbij, leuk.

    Liked by 1 persoon

  2. Mooie uitspraak. Ben het wel eens met Leida, maar in de zorg is het hollen en draven, waardoor niet alles tijdig wordt waargenomen. In dit geval kan een rechtszaak er ook voor zorgen dat de puntjes even op de i worden geplaatst, maar het blijft triest en niets is gegarandeerd.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s