In de zaal: chocoladelover

In de zaal: chocoladelover

Ik zit vandaag alweer klaar in de rechtszaal van de rechtbank Den Haag voor een zaak van de politierechter. Net als ik me afvraag of het zo gaat beginnen begint de rechter te vertellen dat ze net een mailtje heeft gekregen van de volgende verdachte: meneer is ziek dus kan niet komen. Hij schrijft in de mail dat hij het erg vervelend vindt maar dat zijn begeleider wel kwam, bleek dat die er ook niet was. De rechter vroeg de bode om dit nog even extra te controleren, maar er was echt niemand. 

Toen besloten de rechter en Officier van Justitie, na wat overleg, dat ze toch maar gewoon moesten beginnen met de zaak.

DpYCCZiK_400x400.jpeg

Wat was nou het geval? Deze verdachte was in de Albert Heijn en eigenlijk gaat het daar al mis, want hij mocht hier helemaal niet komen. Door een eerder incident had hij namelijk een verbod om in de winkel te komen. Blijkbaar was deze Albert Heijn toch echt favoriet, want hij kwam dus gewoon terug. Tegen de politie zei hij, dat hij even helemaal niet meer aan het verbod had gedacht: even vergeten?

schermafbeelding-2017-10-05-om-09-48-12.pngZijn aanwezigheid was niet het enige probleem: hij had gestolen. Hij stal drie repen chocolade. Tuurlijk snap ik ook dat je soms gewoon ontzettend veel zin kan hebben in chocolade, of drie repen chocolade. Toch wel apart dat je in een winkel bent, waar je helemaal niet mag komen, nog aparter dat je dan ook nog drie repen chocolade steelt.

De rechter gaat verder met het strafblad van de verdachte, daar staat al behoorlijk veel op, vooral veel verschillende winkeldiefstallen. De verdachte heeft eigenlijk zijn hele leven al heel veel en ernstige problemen. Zijn begeleider vindt het ook lastig: hij betwijfelt of de verdachte wel altijd eerlijk is en denkt dat hij ook verslaafd is aan cocaïne.

De Officier van Justitie twijfelt of hij nou nog een werkstraf moet krijgen, uiteindelijk denkt hij van niet. Wel vindt hij dat de man nog langer in de gevangenis moet als hij nog een keer een fout maakt. Wiet en hasj is voor de man een uitvlucht, de Officier van Justitie vreest dat het alleen maar slechter gaat met de man als hij nu gevangenisstraf krijgt. De man heeft verplichte en intensievere begeleiding nodig.

Ook de rechter is het hiermee eens: in dit geval is de begeleiding belangrijker dan gevangenisstraf. Wel moet de begeleiding veel strenger worden.

Advertenties

2 gedachtes over “In de zaal: chocoladelover

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s