Gastles: ROC Alkmaar

Gastles: ROC Alkmaar

Mijn college is afgelopen, gauw pak ik mijn spullen in en fiets naar het station. Als ik eindelijk een plekje voor mijn fiets in de stalling heb gevonden, loop ik naar het perron en pak mijn trein. Het is de Week van de Rechtspraak en daarom kan ik vandaag met rechter Philie Burgers mee, zij gaat op het ROC in Alkmaar een gastles geven.Β 

Vanaf het station loop ik samen met Philie Burgers naar het ROC, eenmaal daar krijgen we een bezoekerspas en worden we opgehaald om naar het lokaal te gaan, waar de groep al op ons wacht. Philie Burgers stelt zich voor en daarmee begint ze haar gastles.

Het eerste onderdeel is ‘over de streep’ (misschien ken je het tv-programma wel met Arie Boomsma) waarvoor de tafels en stoelen aan de kant geschoven worden, een kant rood/nee en een kant groen/ja. Rechter Philie legde verschillende stellingen voor:

  • Wie is er wel eens in een rechtbank geweest?

Meer dan de helft was al wel eens in een rechtbank geweest, sommigen met school, anderen in verband met een scheiding. Ook iemand bekende dat ze ooit door een boete voor rijden zonder rijbewijs op een brommer, bij de rechtbank terecht kwam.

  • Rechtszaken moeten openbaar zijn?

De meesten vonden dit niet zo nodig, zij vonden privacy belangrijker. Anderen vonden het toch wel goed als rechtszaken openbaar zijn, omdat er dan controle mogelijk is.

  • De jury bepaalt of iemand schuldig is of niet?

Dit wist gelukkig iedereen: in Nederland hebben we geen jury! Als je dacht dat we in Nederland een jury hebben, dan heb je misschien gewoon veel naar ‘Suits’ gekeken. In Amerika hebben ze namelijk wel een jury!

  • In Nederland zijn de straffen te laag?

Iedereen liep hier naar het groene vak: iedereen vind de straffen in Nederland te laag. Voor sommige straffen mogen de daders in een kleine cel en nooit meer vrijkomen zei een van hen. (Verderop in mijn blog lees je hoe ze nog op andere gedachten kwamen!)

  • Moet je minimaal 16 jaar oud zijn om een rechtszaak te mogen bijwonen?

Hier werd redelijk veel over getwijfeld: ‘wat moet een 8 jarige in de rechtbank?’, sommigen dachten zich te herinneren dat ze jonger waren toen ze er zelf waren, maar ze konden zich ook niet voorstellen dat er helemaal geen leeftijdsgrens was.

Als je betrokken bent bij de zaak is het natuurlijk anders, maar om als bezoeker een rechtszaak te mogen bijwonen moet je minimaal 12 jaar oud zijn.

Hierna mocht de groep zelf beslissen wat zij zouden doen in een zaak, rechter Philie Burgers legde ze een zaak voor over uitgaansgeweld, waar ze zelf ook rechter in was. En wat bleek? Sommigen zouden hoger straffen dan de rechters hadden gedaan! Valt het dus misschien toch mee met de (te) hoge straffen in Nederland!

Tot slot stelde de groep nog een aantal vragen aan de rechter: de langste straf die ze heeft opgelegd (20 jaar), of rechters rekening houden met geestelijke gezondheid (ja) en Β of ze ooit met spijt naar huis ging (eigenlijk niet).

Het was een hele leuke middag, een goed begin van ‘de Week van de Rechtspraak’!

 

Advertenties

6 gedachtes over “Gastles: ROC Alkmaar

  1. Superleuk om deze blog te lezen. Tja dus toch te lage straffen. Iets om overna te denken. En dat je 12 moet zijn om bij een rechtzaak te zijn wust ik niet. Hoop meer leuke, leefzame blogs te lezen in deze week van de Rechtspraak.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s