In de zaal: Mishandeling NS-medewerker

In de zaal: Mishandeling NS-medewerker

Op donderdagochtend stap ik het paleis van justitie in Arnhem binnen. Dit keer om een kijkje te nemen bij een zaak van de politierechter. Het is niet zo druk en een van de koffieautomaten doet het niet, dus nog niet iedereen is helemaal wakker. Hier en daar wat gesprekjes over het lekkere weer en de zomervakantie die in aantocht is.

Tegenover me zit een man door stapels papier te bladeren, over de stoel naast hem hangt een toga. Ik vraag me af of hij misschien advocaat is in de zaak waar ik zo heen ga.

Dat blijkt niet zo te zijn, een man met een toga onder zijn arm komt de trap op lopen, eenmaal boven meldt hij zich bij de balie en trekt zijn toga aan. De cliënt, meneer M.,  blijkt er niet te zijn, zijn tolk is er wel. De advocaat is niet verbaasd, het contact tussen hem en meneer M. verliep stroef, als er überhaupt contact was zegt hij. Als we nog even moeten wachten tot de zaak begint, halen de meeste mensen hun mobiel te voorschijn.

Als de rechtszaal open gaat, zitten de rechter, griffier en officier van justitie al klaar. Samen met de advocaat loop ik naar binnen.

 

Meneer M. heeft iemand mishandeld op het station in Arnhem, een medewerker van de NS. Meneer M. had namelijk een bankje gevonden, waar hij de nacht wel op wilde doorbrengen. Toen de NS-medewerker hem zei dat hij daar niet mocht slapen, werd het een conflict. De medewerker werd gebeten, ‘Luis Suárez stijl’, en meerdere keren gestompt en geschopt in zijn gezicht.

Meneer M. heeft toen hij verhoord werd wel toegegeven dat hij zich verzette en dat het een conflict werd. Dat hij sloeg, schopte of beet, was volgens hem niet waar. Hoe de afdruk van een gebit in de hand van de medewerker was komen te staan, wist hij niet. Meneer M. vertelde ook in het verhoor dat hij geestelijk kapotgemaakt is, en dat dit soort dingen dan soms gebeuren.

 

Er is weinig ingewikkelds aan deze zaak, Meneer M. heeft de medewerker van de NS mishandeld en daarvoor wordt hij passend bestraft. Dat kwam in deze zaak uit op een gevangenisstraf.

Misschien kan hij dan in plaats van op een bankje op het station, op een bankje in de cel slapen… Als ik terug naar huis reis zeg ik de NS-medewerkers gedag, die vandaag hopelijk gewoon hun werk kunnen doen.

Advertenties

4 gedachtes over “In de zaal: Mishandeling NS-medewerker

  1. Van alle kanten een trieste bedoening en voor iemand die gewoon zijn werk doet en dan zo mishandeld wordt, dat is te zot voor woorden.
    Hopelijk is er voor deze dakloze passende opvang als het uit het gevang komt, want niemand zit op een herhaling van zulk ontoelaatbaar gedrag te wachten.
    Ik hoop ook dat er goede zorg is en wordt verleend aan de NS medewerker, want zoiets meemaken is zeker niet niks…..t laat sporen na…..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s