Uitspraak: De Posbankmoord

Uitspraak: De Posbankmoord

Bij de ingang worden camera’s en microfoons met logo’s van verschillende bekende tv-programma’s op de beveiligingsband gelegd. Ik loop weer naar de zaal waar ik twee weken geleden ook was, toen voor de rechtszaak, vandaag voor de uitspraak.

Lees hier mijn blog over de rechtszaak van de Posbankmoord. Die dag werd er door het Openbaar Ministerie 13 jaar celstraf geëist tegen de verdachten, S. en R.

Nadat de nabestaanden en het publiek waren gaan zitten in de zaal, werd R. binnengebracht door de politie. De andere verdachte, S., was vandaag niet aanwezig.

Eerst wordt er een samenvatting gegeven: jarenlang onderzoek, undercoveragenten, plannen, bewijzen, geladen wapens, brandstichting, moord, doodslag. Terwijl ik naar verdachte R. kijk, vraag ik me af wat er nu in zijn hoofd om gaat.

Wat de twee verdachten hebben verteld over wat er gebeurd is, was niet helemaal hetzelfde. Er waren overeenkomsten maar ook verschillen, dat maakte in dit geval voor de rechtbank niet uit. In alle mogelijke scenario’s was er volgens de rechtbank sprake van gekwalificeerde doodslag.

Gekwalificeerde doodslag, dat moet ik maar even opzoeken, bedacht ik me terwijl ik het hoorde. Doodslag betekent dat het slachtoffer opzettelijk is vermoord, maar dat dit van te voren niet het plan was. Gekwalificeerde doodslag betekent dat in dit geval nog andere strafbare feiten zijn die te maken hebben met de doodslag.

De voorzitter van de rechtbank benadrukt nog eens extra hoe respectloos de verdachten hebben gehandeld: geen respect voor het leven, geen respect voor het lichaam en geen respect voor de nabestaanden.

Dan volgt de straf, de spanning stijgt in de zaal en het is muisstil… R. krijgt een straf van 16 jaar en S. krijgt een straf van 14 jaar. Ook moeten ze schadevergoeding betalen aan de nabestaanden.

De uiteindelijke straffen zijn anders dan de eis. De voorzitter gaf aan dat dit voor R. bijvoorbeeld te maken had met zijn omvangrijke strafblad en zijn initiatief met de wapens. Bij S. had dit bijvoorbeeld te maken met het feit dat hij naar de politie is gegaan en heeft verteld wat er is gebeurd. Dit was ontzettend belangrijk voor de zaak en zo heeft hij toch nog verantwoordelijkheid genomen.

 

Na afloop van de zaak staat de broer van het slachtoffer de pers te woord. Ze zijn tevreden over de straffen, gelukkig. Voor hen zijn de 14 jaren in onzekerheid nu voorbij.

Advertenties

2 gedachtes over “Uitspraak: De Posbankmoord

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s