Mijn buurman heeft een drone en ik heb recht op privacy?!

Mijn buurman heeft een drone en ik heb recht op privacy?!

Toen ik vandaag mijn hond uitliet, hoorde ik opeens een gezoem boven het grasveldje. Er bleek een drone boven het veldje te cirkelen, een paar meter verderop hield de bestuurder goed in de gaten wat de drone in beeld bracht. Aan het grasveldje grenzen veel achtertuinen. Toen vroeg ik me af: hoe zit dat nou met drones en het recht op privacy?

Mijn hond heeft de drone gelukkig niet aangevallen, zoals de honden hier wel doen…

Het gebruik van drones wordt steeds populairder, dat betekent dat ook mensen zonder drone ermee te maken krijgen. Niet iedereen is blij met dit toenemende dronegebruik, mensen maken zich bijvoorbeeld zorgen over hun privacy.

Om het gebruik van drones in goede banen te leiden, heeft de overheid verschillende regels opgesteld. Er zijn regels voor het gebruik van drones door burgers en regels voor beroepsmatig dronegebruik.

Allereerst zijn er regels waar je wel en niet mag vliegen. In de buurt van vliegvelden en helihavens zijn er bijvoorbeeld ‘drone no-fly zones’. Ook mag er niet hoger dan 120 meter boven de grond gevlogen worden en ook niet in het donker. Daarnaast moet de drone altijd zichtbaar zijn voor de bestuurder.

Deze regels zijn er vooral om de veiligheid te waarborgen, zodat drones geen hinder veroorzaken voor ander vliegverkeer. Toen duidelijk werd dat veel mensen zich door drones extra zorgen maakten over hun privacy, heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie een rapport gemaakt: ‘Drones en privacy. Handleiding voor een gebruik van drones dat voldoet aan de waarborgen voor bescherming van de privacy.’

In het rapport staat beschreven op welke manieren drones met privacy te maken kunnen hebben, wanneer het te ver gaat en hoe ermee omgegaan kan worden.

Met drones kunnen foto’s, video’s en geluidsopnames gemaakt worden. Dat kan met een mobiel of gewone camera natuurlijk ook, toch brengen drones andere risico’s op privacyschending met zich mee. Doordat ze zo stil en nauwelijks zichtbaar gebruikt kunnen worden, maakt een drone het makkelijker om stiekem opnames te maken. Het zou bijvoorbeeld ook best kunnen dat paparazzi drones gebruiken of gaan gebruiken, om heel stiekem foto’s te maken.

Ook kunnen drones gebruikt worden in een onverwachte situatie. Bijvoorbeeld als je op de twintigste verdieping van een flatgebouw woont, dan ga je er toch vanuit dat niemand bij je naar binnen kijkt. Best veel manieren waarop privacy door middel van drones geschonden kan worden.

Het gevaar van dronegebruik is ook dat er vaak nog veel onwetendheid is over de regelgeving rondom dronegebruik. Zo was Arjen Lubach een paar jaar geleden ook benieuwd hoe ver je mag gaan met drones, in zijn programma ‘Zondag met Lubach’ liet hij toen een zogenaamd dronefilmpje zien van het Binnenhof. Het Binnenhof is onderdeel van een ‘drone no-fly zone’, uiteindelijk bleek dat het filmpje gemaakt was in Madurodam. Toch zorgen dit soort dingen wel voor meer bewustwording over de positieve en negatieve kanten van drones.

In de wet en in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens staat dat mensen recht hebben op een bepaalde mate van privacy. Er zijn al wel rechtszaken geweest over drones die vlogen in een ‘drone no-fly zone’, maar nog geen zaken over drones en privacy.

Aangezien drones nog best wel nieuw zijn, is het voor rechters ook belangrijk om te ontdekken hoe ze met drones en de wetgeving om kunnen gaan. Ze zijn bekend met de wetten over foto’s en privacy, maar met drones komen daar toch ook andere aspecten bij kijken.

Ik ben benieuwd of er in de toekomst steeds meer rechtszaken over drones en privacy zullen zijn!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s