Een dag bij: Advocaat voor de Klas

Een dag bij: Advocaat voor de Klas

Op vrijdagochtend stapte ik in de trein naar Rotterdam, op naar OBS De Pijler. Groep 8a van OBS De Pijler doet namelijk mee aan het project ‘Advocaat voor de Klas’ en ik mocht meekijken!

IMG_20170310_142801
Advocaat voor de Klas is een project van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA), de onafhankelijke beroepsorganisatie voor alle advocaten in Nederland. De NOvA laat met dit project kinderen kennismaken met veel verschillende onderdelen van het recht: het belang van rechten, het ontstaan van het rechtssysteem, de grondwet, privaat- en publiek recht, de rechterlijke macht en de advocatuur. Een docent van de JuniorJurist Academie verzorgt samen met een advocaat een leuke en leerzame middag voor de kinderen over het recht.
Toen ik de klas in kwam vielen me meteen de naambordjes op, alle kinderen hadden naambordjes gemaakt met daarop Dhr./Mevr. en hun achternaam. Keurig en precies zoals het hoort in de rechtszaal. Daarmee begon ook de les: ‘Net zoals in de rechtszaal spreken we elkaar aan met u, meneer en mevrouw.’ Dat begon met een hoop gegiechel en het was even wennen, maar uiteindelijk deed iedereen het als vanzelf.

Tijdens de les is de klas zelf ook veel aan het woord. Zo begon de les met de vraag: ‘Welke rechten kennen jullie allemaal?’ De kinderen wisten er al heel veel op te noemen, waaronder het recht op onderwijs.

Over het recht op onderwijs wilde de docent nog wel even doorpraten. Aan de leerling die het recht op onderwijs in de groep had gegooid, vroeg hij: ‘Als ik het recht krijg om jouw fiets te lenen, moét ik hem dan gebruiken?’, de leerling antwoordde dat de fiets dan niet per se gebruikt hoeft te worden, het mág. Dat antwoord hielp de docent om het recht op onderwijs op een andere manier te laten zien: ‘Als je recht hebt op onderwijs, dan hoef je dus niet per se naar school?’ Even gingen alle oogjes net wat extra twinkelen en de kinderen werden duidelijk verrast door dit nieuwe inzicht. Uiteindelijk werd de euforie doorbroken door een leerling die aangaf dat er ook een plicht is om naar school te gaan. De andere leerlingen waren enigszins teleurgesteld door het verdwijnen van de euforie, maar toch vooral verrast door deze denkwijze.

Van het ontstaan van het recht tot het huidige rechtssysteem en heel veel begrippen die daarbij om de hoek komen kijken, alles kwam voorbij in de les. Wat mij vooral opviel waren de voorbeelden die bij de uitleg gebruikt werden. De Hulk en vernielingen, Iron Man en geweld, Ferraris en verkeer, Citotoets en Wet college voor toetsen en examens, Agemegaggels, Boeroekoedies, en kikkers maakten dat alle theorie tot de verbeelding sprak van de klas.

Ook de ‘advocaat voor de klas’ Samantha Ebecilio gaf mooie extra uitleg. Wat moet je doen om advocaat te worden? Waarom is een advocaat nodig? Wat is noodweer precies? De kinderen hingen aan haar lippen…

Na deze middag met de docent en de advocaat in de klas, gaat de klas de komende tijd aan de slag met het lesmateriaal met als afsluiter een oefenrechtbank. Toen ik de kinderen vroeg wie zij het liefst zouden zijn tijdens de oefenrechtbank, koos de meerderheid voor rechter, maar verdachte zou toch ook wel erg spannend zijn.

Ter afsluiting mochten de kinderen beleven hoe het is om een echte toga te dragen, sommigen konden zich meteen al helemaal inleven hoe het zou zijn straks tijdens de oefenrechtbank!

IMG_20170310_144927.jpg
Een aantal van de kinderen met, in het midden, de advocaat voor de klas.

Ik vond het heel erg leuk om een dagje mee te kijken met het project Advocaat voor de Klas en de kinderen hebben heel veel bijgeleerd over de rechten die zij en andere burgers hebben.

Voor meer informatie over Advocaat voor de Klas kun je ook de site bekijken!

Advertenties

5 gedachtes over “Een dag bij: Advocaat voor de Klas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s