Bedrijfskleding in de rechtszaal

Vaak denken mensen bij rechters als eerst aan de toga en de bef. Sommigen denken bij deze uiterlijkheden ook nog aan een pruik. In de meeste landen worden echter nauwelijks of geen pruiken meer gedragen.

Wellicht heb je het weleens in films of geschiedenisboeken gezien: rechters met een pruik. Het is in een aantal landen lange tijd traditie geweest dat rechters een pruik droegen. De pruiken zijn wit en gemaakt van paardenhaar.

De voornaamste reden voor het dragen van een pruik is het zichtbaar maken van onafhankelijkheid. Rechters moeten onafhankelijk zijn en spreken niet namens zichzelf maar vanuit hun functie als rechter. Het gaat dus om de functie die ze vervullen, niet om de persoon. Ook wordt de wijze uitstraling soms genoemd als reden voor het dragen van pruiken. Het witte haar zou de associatie oproepen met wijsheid en dat zou meer gezag opleveren.

Vooral Groot-Brittannië staat bekend om de pruiken in de rechtszalen. Al sinds de 17e eeuw droegen de Britse juristen een pruik in de rechtszaal, het was traditie. Sinds januari 2008 worden er in Groot-Brittannië echter alleen nog pruiken gedragen bij strafzaken.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan voor deze beslissing genomen werd. Veel mensen vonden de pruik te intimiderend en te ouderwets. Sommige juristen voelden zich er nog wel prettig bij, maar volgens het onderzoek waren de meeste mensen voor de afschaffing van pruiken. Ook is er bijvoorbeeld gekeken naar de kosten, door alleen nog pruiken te dragen bij strafzaken kon namelijk ook veel geld bespaard worden.

De pruik is dus nauwelijks nog een onderdeel van het uniform in de rechtbank. Wat wel gedragen wordt in de rechtszaal is de zwarte toga met witte bef. De toga en bef worden gedragen door; rechters, officieren van justitie, griffiers en advocaten. De toga en de bef maken de onpartijdigheid zichtbaar.

Ook maakt het duidelijk wie de professionele rollen in de rechtszaal vervullen. Voetballers dragen een tenue en rechters, officieren van justitie, griffiers en advocaten dragen hun toga en bef.

Advertenties

Een gedachte over “Bedrijfskleding in de rechtszaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s